Hoe werkt het? Klik hier
Begin pagina
loggy.nl Home
Weblog maken
RSS Feed

Abonneren!

Hanglampen kan men het beste hebben met led verlic

Hanglampen kan men het beste hebben met led verlichting

 

Leds hebben de wereld verrast door plotseling ook geschikt te zijn voor woningverlichting. Decennia lang waren ze enkel geschikt voor displays, zoals van rekenmachines. Daar is nu dus verandering in gekomen.

 

Leds voor de huiskamer

 

Er zijn tegenwoordig nogal wat leds aanwezig in de huiskamer. Flatscreen Tv’s met led beeldschermen hebben er dus honderden, staat er een PC in de kamer dan zitten daar ook verschillende leds in als signaallampjes, het display van uw videorecorder bevat leds en dan nu dus ook leds in de verlichting.

 

Waarom zijn leds nu ook voor verlichting

 

Het heeft even geduurd totdat de blauwe leds een feit waren. Rode en groene leds waren er al lang. Zonder blauwe leds was er geen wit licht mogelijk. Wit licht krijgt men door alle kleuren van licht te mengen. Althans, als we over lampen praten en niet over verf of zo, want dan wordt het mengsel zwart! Het witte licht van leds kan in alle kleurtemperaturen worden gemaakt. Dit was zelfs voor de gloeilamp niet mogelijk, om over de spaarlamp maar te zwijgen.

 

Nieuwe techniek

 

Leds zijn gebaseerd op een hele andere techniek dan gloei- of spaarlampen. Toch is de industrie er in geslaagd om de consument een soort gloeilampachtige lamp te geven die gewoon in een bestaande  lamp gedraaid kan worden. Dezelfde fitting dus. Deze lamp noemt men de led lamp, soms ook wel led gloeilamp genoemd.

 

Leds zijn veel zuiniger

 

Waarom al die moeite om led verlichting te maken? Leds gaan veel zuiniger met energie om, gaan vele malen langer mee, kunnen gewoon bij het oud vuil als ze dan eindelijk kapot gaan, en ze gaan niet snel stuk door ze aan of uit te schakelen of door tegen ze aan te stoten.

 

Hanglampen

 

Een van de lampen die elke dag branden is de hanglamp. Vervang de oude peer voor een led lamp en u bespaart dus elke dag geld. Gemiddeld komt dit neer op zo’n 10 tot 12 euro per jaar en dat gedurende zo’n dertig tot vijftig jaar. Hanglampen met led verlichting zijn dus goed voor uw portemonnee.Type kroonluchter. De eerste moderne lampen

We worden in onze tijd omringd met allerlei lampen en verschillende lichtbronnen. Dat was ooit anders. Tienduizenden jaren had men enkel fakkels, toen kwamen kaarsen en olielampen en pas sinds kort kwam daar de elektrische verlichting bij.

 

Van kaars tot lamp

 

Olielamp, het woord zegt het al, werd vroeger dus een lamp genoemd. Een kandelaar was min of meer hetzelfde, alleen dan in plaats van olie met een kaars als lichtbron. Maar beide staan ver af van wat wij tegenwoordig lampen noemen. Er is echter één type verlichting, dat heden ten dage nog steeds bestaat, maar dat zijn oorsprong vindt in de tijd voor de elektrische verlichting. We hebben het dan over de kroonluchter.

 

Een wiel met kaarsen

 

Een kandelaar was genoeg om rond te kunnen lopen in een middeleeuwse woning zonder zich te stoten. Toch een beetje een mager lampje zo’n kandelaar. In de herberg had men toch echt wat beters nodig en als één kaars niet voldoet, waarom dan niet meerdere kaarsen gebruiken. Zo ontstonden houten frames, die werden opgehangen aan het plafond, en waarop meerdere kaarsen werden geplaatst. Hoogstwaarschijnlijk werden karrewielen gebruikt omdat deze voorhanden waren en precies voldeden. Bekijk het karrewiel en er is niet veel verbeelding voor nodig om de analogie met de moderne kroonluchter te zien.

 

Kroonluchters

 

Het karrewiel van destijds moest mooier want in de paleizen had men ook een gebrek aan licht maar die konden door hun status geen karrewiel ophangen. Het houten frame moest wijken voor een metalen frame en om het nog wat meer cachet te geven, werd het frame volgehangen met kristallen pegels. Nog steeds met de kaars als lichtbron, begon dit type verlichting aan een opmars. Ieder paleis moest er eentje hebben en het liefst ietsje groter dan de hangende kroon van die vervelende neef die ook ergens koning was.

 

Maria Theresa

 

Deze keizerin van het Habsburgse rijk zat wat kroonluchters betreft natuurlijk dicht bij de bron. Een van de gebieden in haar rijk was beroemd voor het maken van kristallen lampen: Bohemen. Toen ze op een gegeven moment officieel als vorstin van Bohemen werd gekroond, had de industrie voor deze gelegenheid een Maria Theresa model gemaakt. Dit model bestaat nog steeds en is ook nog steeds populair, maar dan nu met elektrische verlichting.Welke lamp vervangt men door led lampen?

Zonder dat veel mensen er erg in hadden, heeft de verlichtingsindustrie de volgende overnamegolf voorbereid. Ze gaan natuurlijk niet het land regeren, maar na de spaarlamp komt men nu met een nieuwe verlichtingsbron.

 

Leds

 

Led is de Engelse afkorting van ‘light emitting diode’. Een diode is een elektrisch component welke de stroom maar in één richting kan doorlaten. Toen men ontdekte dat diodes van halfgeleider materiaal in sommige situaties licht van slechts één golflengte uitstraalden, kon men nog niet hebben verwacht dat dit zou leiden tot de verlichting van de toekomst.

 

Leds bleken interessant omdat ze met weinig stroom veel licht produceerden. Helaas was het licht van die leds in een rode kleur en dus zag men enkel toepassingen als displays. Het tijdperk van de digitale aanwijzing was gekomen.

 

Blauwe leds

 

Zoals gezegd waren de eerste leds, rode leds. Men kwam er ook al snel achter hoe men groene leds moest maken, maar blauwe leds bleek in die beginjaren nog een stapje te ver. Toen de blauwe leds eenmaal een feit waren, ging de wereld een gekleurde toekomst tegemoet. Als men rood licht, groen licht en blauw licht ter beschikking heeft, dan kan men alle kleuren van de regenboog maken. Het beste voorbeeld hiervan is de monitor van uw PC. Het hele beeldscherm bevat pixels en elke pixel bevat drie leds, een rode, een groene en een blauwe. Door de afzonderlijke leds qua lichtopbrengst te sturen, kunnen meer dan zestien miljoen kleuren worden gemaakt, waaronder wit. Daarom was die blauwe led zo belangrijk en daarom ging de Nobelprijs voor natuurkunde in 2014 naar de ontdekkers daarvan.

 

Led lampen

 

De verlichtingsindustrie had dus een nieuwe mogelijkheid om wit licht te maken en dit moest op eenvoudige manier aan de consument worden aangeleverd. Van de spaarlamp had men al geleerd dat de acceptatie vooral kwam toen men deze lichtbron in de vorm van een gloeilamp beschikbaar maakte. Dat heeft men dus ook gedaan met leds en deze worden led lampen genoemd.

 

Welke lamp vervangen?

 

Of het nu een gloeilamp of een spaarlamp is, u kunt deze gewoon vervangen door de led variant. Lekker makkelijk dus. De lamp die in huis het meeste licht geeft, vervangt men het beste als eerste want daar bespaart u maximaal mee.Zijn vloerlampen en staande lampen hetzelfde?

Naamgeving van voorwerpen kan wel eens verwarrend zijn. In de verlichtingswereld kennen we er daar een paar van. U heeft er misschien nooit bij stil gestaan, maar als u het heeft over ‘lamp’ dan kunt u twee verschillende voorwerpen bedoelen. Denk maar eens na over het zinnetje, ‘geef mij de lamp eens aan’.

 

Hanglamp en wandlamp

 

Meestal is het heel duidelijk waar een naam voor staat. Een hanglamp zal nooit en te nimmer worden aangezien voor een wandlamp. De naam zegt het immers al. Plafondlamp en hanglamp is voor de meeste mensen ook wel duidelijk, maar plafondlamp en plafonnière zal echter bij sommige mensen de wenkbrauwen doen fronsen. Plafondlamp en plafonnière staan eigenlijk voor hetzelfde type lamp, maar om enige differentiatie aan te brengen tussen de melkglazen bol in de garage en de veel mooier ogende lamp aan het plafond in de woonkamer, kiest men vaak voor de sierlijkere plafondlamp de naam plafonnière.

 

Een andere lamp die verwarring veroorzaakt ten aanzien van de naam plafondlamp is de inbouwspot. Is een inbouwspot ook een plafondlamp? Meestal wordt met de benaming plafondlamp een lamp bedoeld die tegen het plafond aan is gemonteerd. De inbouwspot zit in het plafond en valt dus niet onder de plafondlampen.

 

Staande lampen en vloerlampen

 

Met het voorbeeld van de inbouwspot en de plafondlamp vers in het geheugen, probeert men bij het horen van de benaming ‘spotje in de vloer ingebouwd’ een link te leggen met lampen die op de vloer staan. Met een vloerlamp wordt normalerwijs geen inbouwspot in de vloer bedoeld, maar omdat dit type inbouwspot veel minder voorkomt dan zijn broertje aan het plafond, klinkt de naam vloerlamp wel beter dan het min of meer analoge plafondlamp- en inbouwspotverhaal.

 

Een lamp die op de vloer staat noemt men over het algemeen een vloerlamp. Een andere naam voor dit type lamp is staande lamp. Een spotje dat in de vloer is ingebouwd zal men nooit voor staande lamp uitmaken en omdat ze niet op de vloer staan, maar erin ingebouwd zijn, moet men ze dus ook geen vloerlamp noemen. Vloerlampen zijn dus hetzelfde als staande lampen en in de vloer ingebouwde spotjes zijn simpelweg wat anders.<< vorige | Hoofdmenu | Volgende >>

Gaan led strips de wandlampen vervangen?


Led strips worden momenteel in grote hoeveelheden aangeboden. Ze zijn nieuw en er zijn veel nieuwe verlichtingstoepassingen mogelijk. Ze zijn moeilijk te plaatsen in de oude lampencategorieën. Het zijn duidelijk geen hanglampen, spots of vloerlampen. Gaan deze strips een bepaald type lamp volledig vervangen in de toekomst?

Led Strips

Het blijft leuk. Elke keer wordt er weer iets nieuws bedacht. Het is aan de consument om te beslissen of hij of zij op die nieuwe ontwikkelingen aan het wachten was. Sommige producten worden met veel bombarie geïntroduceerd, maar maken een geruisloze aftocht. Andere artikelen die men aan de man probeert te brengen, worden in korte tijd zeer populair. Een hit noemt men dat ook wel.

De strips met leds zijn zo’n hit. Alhoewel men in het begin geneigd was om de strips vooral in bars en hippe ruimtes toe te passen, waar ze natuurlijk prima op hun plek zijn, heeft men ook de mogelijkheden gezien om dit soort verlichting in huis toe te passen.

Leds voor aan de muur, vloer of het plafond

De strips zijn te krijgen in allerlei kleuren, maar natuurlijk ook met wit licht. De kleurtjes doen het uiteraard goed in een discotheek, café of tienerkamer, maar voor de woonkamer zal men toch liever strips met wit licht kiezen.

Veel mensen moeten nog wennen aan zo’n plastic strip in de woonkamer. Daarom wordt een led strip vaak weggewerkt middels een koof. Die oplossing bleek goud waard. Het effect van een koof met deze verlichtingsstrips heeft een ongeëvenaard effect.

Koven kunnen vierkant, rechthoekig en rond zijn, het maakt niet uit. Voor de strips maakt het niet uit welke vorm ze hebben want deze laten zich eenvoudig verwerken. Koven waren in eerste instantie bedoeld voor het plafond, maar vinden nu ook vergelijkbare toepassingen aan de wand en voor vloeren. En de verlichtingswinkels en –sites varen er wel bij.

Wandlampen

Wandlampen, althans die binnenshuis te vinden zijn, zijn tegenwoordig vooral bedoeld als sfeerverlichting. Een led strip is ook vooral bedoeld als sfeerverlichting. Hebben we het hier over beduchte concurrenten? Eigenlijk niet. Een wandlamp is toch vooral een brenger van accenten voor op de muur en vaak is het fraaie uiterlijk van de lamp bedoeld als eyecatcher.


23 April 2015 Permanente link Google Feed MSN Reporter


Reacties
Naam
(typ de letters en cijfers over)
E-mail
:-) :-d ;-) :-o :-p (h) :-@ :-s :-$ :-( :'( :-| (a) (l) (6) (?) (!) (i) (>) (y)
Outlet NL female 140915 - 030216 468x60


Weblog